旅遊人生 討論區's Archiver

wewetmo 發表於 2011-8-17 10:53

(分享) 沙巴KK自駕遊

[i=s] 本帖最後由 wewetmo 於 2011-8-17 11:02 編輯 [/i]

剛剛從沙巴回來~ =]
因為之前係網上講關於沙巴KK自駕遊的帖真的唔多,所以希望可以同大家分享一下自己今次經驗。
其實沙巴kk town係好細,如果你只在市內觀光,絕對唔需要租車。因為搭的士平均RM10一程,我自己5日加埋返機場都係搭左3次。
當然,我租得車就唔會只係市內玩啦,我最主要係要去"洛高宜動物園"及"沙律海鮮餐廳"。
去完呢兩個地方,加埋自己由機場去酒店果程,可以話回返晒本,又可以輕輕鬆鬆四圍去,好爽!!!!!

首先講講行程,我只租車一天。
day1 5:00pm 機場拎車 -> 沙律海鮮餐廳 -> 市內
day2 洛高宜動物園 -> 市內 -> 5:00pm 酒店還車

去之前都有擔心搵唔到路,一去到買左sim卡開google map, gps好準!!
識睇地圖一定唔駛怕,我去兩個地方都係一take搵到,大約都係20-30分鐘左右就去到 =]
去之前介紹呢個網俾大家睇一睇,就可以準確知道你想去既地方既確實位置。
亞庇在地通 [url]http://map.e-sabah.com/map.php?town=kotakinabalu&lang=zh-tw[/url]

至於泊車方面,唔駛怕。
夠膽就周街泊,不過我建議泊入商場,因為真係好平。
有日我泊左係Warisan Square, 頭 3個鐘只係 RM2 !!!!! 之後每個鐘 RM1 !!!!!!! 過夜都係 RM10 !!!!!

之前係網上搵到幾間租車公司,最後自己選左呢間
Kinabalu Rent-A-Car
[url]http://www.kinabalurac.com.my/[/url]
EMAIL: [email]celest_tan@kinabalurac.com.my[/email]
之前一直以Email聯絡用英文,最後去到機場拎車時,原來佢識得廣東話。
好方便,有咩唔明都可以當面問清楚,佢仲幫我翻譯買左sim卡+增值埋,好nice的!!
我租左Perodua Myvi 1.3L Auto 包埋保險 RM140 + RM200(按金, 還車時拎返全數)
架車都算新淨,我開行冷氣,全程行左100km左右啦,都係入左RM28油咋。
我都好滿意,睇睇相先!!
[attach]92785[/attach]
[attach]92790[/attach]

Joseph 發表於 2011-8-17 11:00

其實在馬來西亞邊度租車玩都好方便, 同埋好平, 我鼓勵大家如果去馬來西亞玩, 都多d 租車自駕遊啦!!!

mab 發表於 2011-8-17 16:25

[quote]剛剛從沙巴回來~ =]
因為之前係網上講關於沙巴KK自駕遊的帖真的唔多,所以希望可以同大家分享一下自己今次經驗。
其實沙巴kk town係好細,如果你只在市內觀光,絕對唔需要租車。因為搭的士平均RM10一程,我自己5日加埋返機場都係搭左3次。
當然,我租得車就唔會只係市內玩啦,我最主要係要去"洛高宜動物園"及"沙律海鮮餐廳"。
去完呢兩個地方,加埋自己由機場去酒店果程,可以話回返晒本,又可以輕輕鬆鬆四圍去,好爽!!!!!

day1 5:00pm 機場拎車 -> 沙律海鮮餐廳 -> 市內
day2 洛高宜動物園 -> 市內 -> 5:00pm 酒店還車

去之前都有擔心搵唔到路,一去到買左sim卡開google map, gps好準!!
識睇地圖一定唔駛怕,我去兩個地方都係一take搵到,大約都係20-30分鐘左右就去到 =]
去之前介紹呢個網俾大家睇一睇,就可以準確知道你想去既地方既確實位置。
亞庇在地通

至於泊車方面,唔駛怕。
有日我泊左係Warisan Square, 頭 3個鐘只係 RM2 !!!!! 之後每個鐘 RM1 !!!!!!! 過夜都係 RM10 !!!!!

EMAIL:
之前一直以Email聯絡用英文,最後去到機場拎車時,原來佢識得廣東話。
好方便,有咩唔明都可以當面問清楚,佢仲幫我翻譯買左sim卡+增值埋,好nice的!!
我租左Perodua Myvi 1.3L Auto 包埋保險 RM140 + RM200(按金, 還車時拎返全數)
架車都算新淨,我開行冷氣,全程行左100km左右啦,都係入左RM28油咋。
[size=2][color=#999999]wewetmo 發表於 2011-8-17 10:53[/color] [url=http://www.travellife.org/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=67628216&ptid=88137][img]http://www.travellife.org/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

咦? 我都係月尾租呢間租車公司一日喎, 但我想問係咪其實唔係一定要機場攞車㗎呢? 因為我地第二日先租車呀! 我仲未約佢喺邊度拎車。我都本來係以英文email佢, 之後問佢原來佢識中文! 我想問你係咪有租埋個GPS㗎?

同埋我想問吓你有冇買地圖, 定係淨係用GPS就夠呢? 你知唔知地圖可以喺邊度買呀?  其實我想揸去睇長鼻螢火蟲嗰度, 唔知去到咁遠啲路會點呢? 我本身唔係揸開車, 會唔會有困難呢? 我聽聞啲路牌都係用馬拉文寫嘅喎, 難唔難睇㗎呢? 問題多多, 真唔好意思...先謝喇!

wewetmo 發表於 2011-8-17 23:07

[quote]咦? 我都係月尾租呢間租車公司一日喎, 但我想問係咪其實唔係一定要機場攞車㗎呢? 因為我地第二日先租車呀! 我仲未約佢喺邊度拎車。我都本來係以英文email佢, 之後問佢原來佢識中文! 我想問你係咪有租埋個GPS㗎?

同埋我想問吓你有冇買地圖, 定係淨係用GPS就夠呢? 你知唔知地圖可以喺邊度買呀?  其實我想揸去睇長鼻螢火蟲嗰度, 唔知去到咁遠啲路會點呢? 我本身唔係揸開車, 會唔會有困難呢? 我聽聞啲路牌都係用馬拉文寫嘅喎, 難唔難睇㗎呢? 問題多多, 真唔好意思...先謝喇!
[size=2][color=#999999]mab 發表於 2011-8-17 16:25[/color] [url=http://www.travellife.org/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=67628361&ptid=88137][img]http://www.travellife.org/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

可以係市區拎車~ 你自己約佢~
我無租呀....我帶部Samsung Galaxy S2 去用~

我無買MAP呀~ 因為我用smart phone~ Google Map 我覺得已經好清楚~
我去既地方都係30分鐘內車程,螢火蟲嗰度好似要個幾鐘~
我再去的話~ 我覺得我會無問題的~ 因為我差唔多全程都開到80km/hr左右,又係甘過D車~ 因為佢地有D人開得好慢...
但你本身唔係揸開車......唔贊成你去到甘遠law......如果你50-60km/hr都要用多我一半時間。
其實馬拉文都係由英文字母寫~ 都可以識睇的~ 仲有真係認路+睇地圖重要過你睇D路牌~
如果你無揸開車,又要顧架車,又要睇路都真係要小心D~

mab 發表於 2011-8-19 00:44

我諗我都係龜速駕駛... #r34
但係啲路係咪好靚㗎? 揸車去動物員要幾耐呢?

wewetmo 發表於 2011-8-19 18:30

[quote]我諗我都係龜速駕駛...
但係啲路係咪好靚㗎? 揸車去動物員要幾耐呢?
[size=2][color=#999999]mab 發表於 2011-8-19 00:44[/color] [url=http://www.travellife.org/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=67628904&ptid=88137][img]http://www.travellife.org/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

市區內的路是OK的~

去動物園條路後半條路會無甘闊和有些不平~ 有些位要適當收油~ ..........不過如果你龜速就無問題.........仲有小心D電單車~

揸車去動物園,廿幾KM ~ 我唔駛半個鐘就到 =] 我3點幾出返黎就有少少塞~ 不過都係塞左5-10分鐘左右

mab 發表於 2011-9-8 01:02

啱啱今晚由沙巴返港, 我都係租咗半日車, Celest好好人, 佢俾咗我個地圖同埋一個廣東話GPS, 簡直暢通無阻, 我揸到去Klias睇長鼻猴, 都幾過癮呀! 而且真係仲平過跟團去呀, 所以去沙巴最好自駕!!

paylung 發表於 2011-9-9 18:49

自駕去邊好?? 神山, 激流...??
租一日夠唔夠??
我有4日FULL DAY STAY係KK (NOVOTEL 1BORNEO)
1日KK CITY, 1-2日出島, 1日自駕好冇?

Stevenderek 發表於 2012-6-21 11:33

[quote]剛剛從沙巴回來~ =]

亞庇在地通

至於泊車方面,唔駛怕。

EMAIL:
[size=2][color=#999999]wewetmo 發表於 2011-8-17 10:53[/color] [url=http://www.travellife.org/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=67628216&ptid=88137][img]http://www.travellife.org/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

多謝以上師兄資料,非常有用,我在七月都會自駕遊沙巴,
Kinabalu Rent-A-Car 已回覆及報價, 用e-mail confirm booking, 已多天但没有任何回覆,
師兄 請指點一下

頁: [1]